ГИМНАЗИЯ

Гимназия

Гимназия

Цариброд почти винаги е имал само гимназия. Не е имало друго средо училище. Децата са завръшвали гимназия, след нея више образование, взимали алпинистката раница и се отселвали търсейки работа. Това аз наричам “Отлив на мозъци”. Другите деца, по-слабите ученици са отивали във вътрешността и завръшвали средни специялни училища (занаяти). Там са подбирани, едни са се женили, и тaка са напускали Цариброд. Това го наричам “Умно разселване”. Сега законът даде възможност, поради липса на деца в цяла Сърбия, гимназията да стане смесен тип гимназия. В такъв тип училище остава гимназията и работи по програмата на чиста гимназия.

При нужда се отварят специалности от които икономиката на града се нуждае. Български се учи поради това, че сме малцинство, независимо от профил и от къде идват децата. Всички го учат. За пример към царибродската гимназия има туристическа паралелка, на средно училище от Ниш и търговска паралелка на средно училище от Пирот. Тези паралелки бяха на Ниш и Пирот и те подписваха свидетелствата, техни имена се слагаха на свидетелствата и имаха право да участват в програмата на обучението. Бяхме ги получили благодарение на бившия директор, който по този начин успя да задържи нашите деца. Ръководството на Сърбия промени закона и даде възможност да новите паралелки получават наши свидетелства и ние да ръководим процеса на обучението. Много се заговори че средното училище ще бъде финансирано от кметство или поне част. И затова се досетиха за стария номер, че в Цариброд било традиция само гимназия, която запазвала българщината. Проблема настана: Кметството дръжи да се регистрираме като гимназия, а да се говори с министъра да разреши съществуващите паралелки. На практика това означава, че при смяна на министъра в Сърбия, ние сме регистрирани като гимназия, а гимназиални паралелки могат да бъдат езикови и математически, което означава, че останалите специялности губим защото в регистрацията не стоят думите “смесен тип обучение”. Преподавателите уплашени ако се регистрираме като гимназия без думите “смесен тип обучение” и се смени министърът, с тези деца които има в Цариброд можем да запишем най много 8 паралелки, 7 помалко от сегашните 15.

Преподавателите губят работа, а туристическата паралелка и тръговсата ще ни вземе Пирот. Аз смятам за традиция да се разселват младите и да няма работа за тях. Традиция е да се делим и караме, традиция е да ходим по училища в Сърбия, където не се учи български, традиция е да ни се женат децата във вътрешността. След тези избори стана традиция кметът и ръководството да имат заплати, а в града нито една фирма да не работи, макър че обещаваха на всички работа. Значи традиция е да се обещава. Традиция е да не се пие вода от азбестова тръба, а ние я пием. И най-позорната част от традицияата е да останат преподаватели без работа, защото сега имаме 15 паралелки, а в основното училище за чиста гимназия са се изяснили около 30 – 40 деца.
Тези мои разсъждения и това мое непоколебимо становище от кметството ме декласира. Народът по улиците в разговор ме теши, и нас като преподаватели жали, а това е най-болното което ми се случи. Пред изборите аз обещавах, защото вярвах, но мен излъгаха и аз лъгах. Яд ме е! Народът който гласове ни даде ни нарече “Троянски кон”. Не умея да опиша моята душа… Но младите съветвам – пазете се брат око да не ви вади, аз брат нямам, ДСБЮ ми беше всичко. Случи се че двете ми извади! По този повод написах следните стихотворения: “Работлив”, “Не се селете”, “Привилеговани”, “Не се сърди” и “Без хитрини”.
Една година по-късно, края на 2006.година.
Гимназията се управлява от три лица, избрани от родителите, три лица, избрани от преподаватели и три лица, които посочва кметството от партиите, които са на власт. Избраните от родителите и преподавателите, кметството не призна и ги обвини, че не сътрудничат, без да обясни как да сътрудничат, те са избрани и работят по закон. Сега гимназията е още без орган на управление.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>