ГОРДИТЕ НЕ ЗАБРАВЯТ

Когато хората пазели честта Когато хората пазели честта

За да не изчезне една от причините за гордост на българското малцинство в Сърбия и конкретно Царибродско, избрах най-интересната случка от с. Драговита, която се помни от началото на турското робство до ден днешен. Легендата за случилото се разказва за бой, в който умението, тактиката и мъдростта да се биеш и късметът да притежаваш пушка срещу сабя довела 28 българи (хайдути) да избият турска конница с около 150-160 войника.

Легендите разказват за времето, когато хората пазели честта, имали мъжки сърца, характер и достойнство за самобит. Едни казват, че боят бил 50 години след боя при Марица. Други казват – 30 години след Косовския бой. А Косовският бой е бил през 1389 година. Аз не съм историк, за мене датата не е важна. По-важно е: и ние, които сме били част от България, независимо колко и как ни споменават в сегашна България, в повечето случаи ни съжаляват, ние имаме запазена история, която ако Господ ме благослови и намеря спонсори, патриоти добри, ще събуди и удовлетвори самосъзнанието на подценяваните, плашени, обиждани хора от западните покрайнини.

Боят, по точно случилото се, запомнено до ден днешен, тежко може да се разбере, без да се види и опознае мястото. Храбростта, жестокостта на случилото се в моята родна котловина, запазилото се в легендите до наши времена, е ЗА ХОЛИВУД, БЕРЛИН, КАН – ЗА ГОЛЯМ ЕКРАН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>